[:ca]Els signes del Jubileu[:es]Los signos del Jubileo[:]

[:ca]

logo-pdf

Descarregar l’arxiu

escutpapaPAPA FRANCESC
AUDIÈNCIA GENERAL

Plaça de Sant Pere
Dimecres, 16 de desembre de 2015

Estimats germans i germanes, bon dia!

Diumenge passat es va obrir la porta santa a la Catedral de Roma, la Basílica de Sant Joan al Laterà, i es va obrir una porta de la misericòrdia a la Catedral de cada diòcesi del món, també als santuaris i a les esglésies indicades pels bisbes. El Jubileu se celebra a tot el món, no sols a Roma. He desitjat que aquest signe de la porta santa sigui present en cada Església particular, perquè el Jubileu de la Misericòrdia pugui ser una experiència compartida per tothom. L’Any Sant, d’aquesta manera, ha començat a tota l’Església i se celebra a cada diòcesi com a Roma. La primera porta santa va ser oberta en el cor de l’Àfrica. I Roma, aquí, és el signe visible de la comunió universal. Tant de bo aquesta comunió eclesial pugui ser cada vegada més intensa, perquè l’Església sigui en el món el signe vivent de l’amor i de la misericòrdia del Pare.

La data del 8 de desembre ha volgut remarcar aquesta exigència, relacionant, a 50 anys de distància, l’inici del Jubileu amb la conclusió del Concili Ecumènic Vaticà II. De fet, el Concili va contemplar i presentar l’Església a la llum del misteri de la comunió. Estesa per tot el món i articulada en tantes Esglésies particulars, és sempre tanmateix l’única Església de Jesucrist, la que ell ha volgut i per la qual s’ha ofert a si mateix. L’Església «una» que viu de la mateixa comunió de Déu.

Aquest misteri de comunió, que fa que l’Església sigui signe de l’amor del Pare, creix i madura en el nostre cor, quan l’amor, que reconeixem en la creu de Crist i en el qual ens submergim, ens fa estimar com nosaltres mateixos som estimats per ell. Es tracta d’un amor sense fi, que té el rostre del perdó i de la misericòrdia.

Però la misericòrdia i el perdó no han de quedar reduïts a paraules boniques, sinó que s’han de fer realitat en la vida quotidiana. Estimar i perdonar són el signe concret i visible que la fe ha transformat els nostres cors i ens permet expressar en nosaltres la mateixa vida de Déu. Estimar i perdonar com Déu estima i perdona. Aquest és un programa de vida que no pot conèixer ni interrupcions ni excepcions, sinó que ens anima a anar sempre més lluny sense aturar-nos mai, amb la certesa de ser sostinguts per la presència paternal de Déu.

Aquest gran signe de la vida cristiana es transforma després en tants altres signes que són característics del Jubileu. Penso en tots els qui travessaran una de les portes santes, que aquest Any són veritables portes de la misericòrdia. La porta ens indica Jesús mateix que ha dit: «Jo sóc la porta: els qui entrin per mi se salvaran, podran entrar i sortir lliurement i trobaran pasturatges.» (Jn 10,9). Travessar la porta santa és el signe de la nostra confiança en el Senyor Jesús que no ha vingut per jutjar, sinó per salvar (cf. Jn 12,47). Vigileu que no hi hagi algú una mica espavilat o massa llest que us digui que s’ha de pagar: no! La salvació no es paga. La salvació no es compra. La porta és Jesús, i Jesús és de franc! Ell mateix parla dels qui fan entrar d’una manera com no s’ha de fer. D’aquests diu senzillament que són lladres i atracadors. Altra vegada, estigueu atents: la salvació és gratuïta. Travessar la porta santa és signe d’una veritable conversió del nostre cor. Quan creuem aquella porta és bo que recordem que hem de mantenir oberta també la porta del nostre cor. Jo sóc davant la porta santa i demano: «Senyor, ajuda’m a obrir la porta del meu cor!» No seria gaire eficaç l’Any Sant si la porta del nostre cor no deixés passar Crist que ens anima a anar vers els altres, per portar-los a ell i el seu amor. Així com la porta santa roman oberta, perquè és el signe de l’acolliment que Déu mateix ens fa, també la nostra porta, la del cor, ha d’estar sempre oberta per a no excloure ningú. Ni aquell o aquella que em molesta: ningú.

Un signe important del Jubileu és també la confessió. Acostar-se al sagrament mitjançant el qual ens reconciliem amb Déu és tenir una experiència directa de la seva misericòrdia. És trobar el Pare que perdona: Déu ho perdona tot. Déu ens comprèn, fins i tot també en les nostres limitacions, ens comprèn també en les nostres contradiccions. No sols això, ell amb el seu amor ens diu que quan reconeixem els nostres pecats encara el tenim més a prop nostre i ens anima a mirar endavant. Encara diu més: que quan reconeixem els nostres pecats i demanem perdó, hi ha festa al Cel. Jesús fa festa: aquesta és la seva misericòrdia: no ens desanimem. Endavant, endavant amb això!

Quantes vegades m’he sentit dir: «Pare, no puc perdonar el meu veí, el company de la feina, la veïna, la sogra, la cunyada.» Tots ho hem sentit, això: «No puc perdonar.» Però com es pot demanar a Déu que ens perdoni, si després nosaltres no som capaços de perdonar? I perdonar és una cosa gran, però no és fàcil, perquè el nostre cor és pobre i únicament amb les seves forces no ho pot fer. Però si ens obrim per acollir la misericòrdia de Déu per a nosaltres, també nosaltres serem capaços de perdonar. Tantes vegades he sentit dir: «Aquella persona no la podia veure: l’odiava. Però un dia, em vaig atansar al Senyor i li vaig demanar perdó pels meus pecats, i també vaig perdonar aquella persona.» Aquestes són coses que passen cada dia. I tenim al nostre abast aquesta possibilitat.

Per tant, coratge! Visquem el Jubileu començant amb aquests signes que involucren una gran força d’amor. El Senyor ens acompanyarà per portar-nos a fer experiència d’altres signes importants per a les nostres vides. Ànims i endavant!

Traducció inicial de Josep M. Torrents per a Catalunya Religió, revisada

[:es]

logo-pdf

Descargar el archivo

escutpapaPAPA FRANCISCO
AUDIENCIA GENERAL

Miércoles 16 de diciembre de 2015

Queridos hermanos y hermanas ¡buenos días!

El domingo pasado se abrió la Puerta santa de la Catedral de Roma, la basílica de San Juan de Letrán, y se abrió una Puerta de la Misericordia en la catedral de cada diócesis del mundo, también en los santuarios y en las iglesias indicadas por los obispos. El Jubileo es en todo el mundo, no solamente en Roma. He deseado que este signo de la Puerta santa estuviera presente en cada Iglesia particular, para que el Jubileo de la Misericordia pueda ser una experiencia compartida por todas las personas. El Año Santo, de este modo, ha comenzado en toda la Iglesia y se celebra tanto en Roma como en cada diócesis. También la primera Puerta santa se abrió en el corazón de África. Y Roma es el signo visible de la comunión universal. Que esta comunión eclesial sea cada vez más intensa, para que la Iglesia sea en el mundo el signo vivo del amor y la misericordia del Padre.

También la fecha del 8 de diciembre ha querido subrayar esta exigencia, vinculando, a 50 años de distancia, el inicio del Jubileo con la conclusión del Concilio Ecuménico Vaticano II. En efecto, el Concilio contempló y presentó la Iglesia a la luz del misterio de la comunión. Extendida en todo el mundo y articulada en tantas Iglesias particulares es, sin embargo, siempre y sólo la única Iglesia de Jesucristo, la que Él quiso y por la cual se entregó a sí mismo. La Iglesia «una» que vive de la comunión misma de Dios.

Este misterio de comunión, que hace de la Iglesia signo del amor del Padre, crece y madura en nuestro corazón, cuando el amor, que reconocemos en la Cruz de Cristo y en el cual nos sumergimos, nos hace amar del mismo modo que nosotros somos amados por Él. Se trata de un Amor sin fin, que tiene el rostro del perdón y la misericordia.

Pero la misericordia y el perdón no deben quedarse en palabras bonitas, sino realizarse en la vida cotidiana. Amar y perdonar son el signo concreto y visible que la fe ha transformado nuestro corazón y nos permite expresar en nosotros la vida misma de Dios. Amar y perdonar como Dios ama y perdona. Este es un programa de vida que no puede conocer interrupciones o excepciones, sino que nos empuja a ir siempre más allá sin cansarnos nunca, con la certeza de ser sostenidos por la presencia paterna de Dios. Este gran signo de la vida cristiana se transforma después en muchos otros signos que son característicos del Jubileo. Pienso en quienes atravesarán una de las Puertas Santas, que en este Año son verdaderas Puertas de la Misericordia. La Puerta indica a Jesús mismo que ha dicho: «Yo soy la puerta: quien entre por mí se salvará y podrá entrar y salir, y encontrará pastos» (Jn 10, 9). Atravesar la Puerta santa es el signo de nuestra confianza en el Señor Jesús que no ha venido para juzgar, sino para salvar (cf. Jn 12, 47). Estad atentos que no haya alguno más despierto, demasiado astuto que os diga que se tiene que pagar: ¡no! La salvación no se paga, la salvación no se compra. La Puerta es Jesús y ¡Jesús es gratis! Él mismo habla de quienes no dejan entrar como se debe, y simplemente dice que son ladrones y bandidos. De nuevo, estad atentos: la salvación es gratis. Atravesar la Puerta Santa es signo de una verdadera conversión de nuestro corazón. Cuando atravesemos esa Puerta es bueno recordar que debemos tener abierta también la puerta de nuestro corazón. Estoy delante de la Puerta Santa y pido: «Señor, ¡ayúdame a abrir la puerta de mi corazón!». No tendría mucha eficacia el Año Santo si la puerta de nuestro corazón no dejara pasar a Cristo que nos empuja a ir hacia los demás, para llevarlo a Él y su amor. Por lo tanto, igual que la Puerta santa permanece abierta, porque es el signo de la acogida que Dios mismo nos reserva, así también nuestra puerta, la del corazón, ha de estar siempre abierta para no excluir a ninguno. Ni siquiera al que o a la que me molesta: a ninguno.

Un signo importante del Jubileo es también la Confesión. Acercarse al Sacramento con el cual somos reconciliados con Dios equivale a tener experiencia directa de su misericordia. Es encontrar el Padre que perdona: Dios perdona todo. Dios nos comprende también en nuestras limitaciones, nos comprende también en nuestras contradicciones. No solo, Él con su amor nos dice que cuando reconocemos nuestros pecados nos es todavía más cercano y nos anima a mirar hacia adelante. Dice más: que cuando reconocemos nuestros pecados y pedimos perdón, hay fiesta en el cielo. Jesús hace fiesta: esta es su misericordia. No os desaniméis. Adelante, ¡adelante con esto!

Cuántas veces me han dicho: «Padre, no puedo perdonar al vecino, al compañero de trabajo, la vecina, la suegra, la cuñada». Todos hemos escuchado esto: «No puedo perdonar». Pero, ¿cómo se puede pedir a Dios que nos perdone, si después nosotros no somos capaces del perdón? Perdonar es algo grande y, sin embargo, no es fácil perdonar, porque nuestro corazón es pobre y con sus fuerzas no lo puede hacer. Pero si nos abrimos a acoger la misericordia de Dios para nosotros, a su vez somos capaces de perdón. Muchas veces he escuchado decir: «A esa persona yo no la podía ver: la odiaba. Pero un día me acerqué al Señor, le pedí perdón por mis pecados, y también perdoné a esa persona». Estas son cosas de todos los días, y tenemos cerca de nosotros esta posibilidad. Por lo tanto, ¡ánimo! Vivamos el Jubileo iniciando con estos signos que llevan consigo una gran fuerza de amor. El Señor nos acompañará para conducirnos a experimentar otros signos importantes para nuestra vida. ¡Ánimo y adelante!

Saludos

Saludo cordialmente a los peregrinos de lengua española, en particular a los venidos de España y Latinoamérica. Veo que hay muchos mexicanos por ahí. Hermanos y hermanas, les animo a abrir la puerta del corazón para dejar entrar a Cristo y ser portadores de su misericordia. Les deseo también una buena preparación para una santa celebración de la Navidad. Muchas gracias.

[:]

Aquesta entrada ha esta publicada en Catequesis del Papa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.