[:ca]L’anunci del Jubileu de la Misericòrdia[:es]El anuncio del Jubileo de la Misericordia[:]

[:ca]

logo-pdf

Descarregar arxiu

escutpapa1

També enguany, en vigílies del quart diumenge de Quaresma, ens hem reunit per celebrar la litúrgia penitencial. Estem units a molts cristians que avui, arreu del món, han acollit la invitació de viure aquest moment com a signe de la bondat del Senyor. El sagrament de la reconciliació, efectivament, ens permet acostar-nos amb confiança al Pare per a tenir la certesa del seu perdó. Ell és veritablement «ric en misericòrdia» i l’estén en abundància damunt els qui recorren a ell amb cor sincer.

En qualsevol cas, ser aquí per a experimentar el seu amor és sobretot fruit de la seva gràcia. Com ens ha recordat l’apòstol Pau, Déu mai no deixa de mostrar la riquesa de la seva misericòrdia al llarg dels segles. La transformació del cor que ens porta a confessar els nostres pecats és «do de Déu». Nosaltres sols no podem. Poder confessar els nostres pecats és un do de Déu, és un regal, és «obra seva» (cf. Ef 2,8-10). Ser tocats amb tendresa per la seva mà i plasmats per la seva gràcia ens permet, per tant, apropar-nos al prevere sense por per les nostres culpes, però amb la certesa de ser acollits per ell en nom de Déu i compresos malgrat les nostres misèries, i fins i tot sense tenir un advocat defensor: en tenim només un, que va donar la vida pels nostres pecats. És ell qui, amb el Pare, ens defensa sempre. En sortir del confessionari, percebrem la seva força que ens torna a donar la vida i restitueix l’entusiasme de la fe. Després de la confessió renaixem.

L’Evangeli que hem escoltat (cf. Lc 7,36-50) ens obre un camí d’esperança i de consol. És bo percebre sobre nosaltres la mirada compassiva de Jesús, de la mateixa manera que la va percebre la dona pecadora a casa del fariseu. En aquest passatge tornen amb insistència dues paraules: amor i judici.

Hi ha l’amor de la dona pecadora que s’humilia davant del Senyor; però abans encara hi ha l’amor misericordiós de Jesús per ella, que la impulsa a apropar-se-li. El seu plor de penediment i d’alegria renta els peus del Mestre, i els seus cabells els eixuguen amb gratitud; els petons són expressió del seu afecte pur, i l’ungüent perfumat que vessa abundantment testifica com n’és, ell, de valuós davant dels seus ulls. Cada gest d’aquesta dona parla d’amor i expressa el seu desig de tenir una certesa indestructible en la seva vida: la d’haver estat perdonada. Aquesta és una certesa bellíssima! I Jesús li dóna aquesta certesa: acollint-la demostra l’amor de Déu per a ella, precisament per a ella, una pecadora pública. L’amor i el perdó són simultanis: Déu li perdona molt, li ho perdona tot, perquè «ha estimat molt» (Lc 7,47); i ella adora Jesús perquè percep que en ell hi ha misericòrdia i no condemna. Sent que Jesús la comprèn amb amor, a ella, que és una pecadora. Gràcies a Jesús, Déu carrega damunt seu els seus molts pecats, ja no els recorda (cf. Is 43,25). Perquè també això és veritat: quan Déu perdona, oblida. És gran, el perdó de Déu! Per a ella ara comença un nou període; reneix en l’amor a una vida nova.

Aquesta dona va trobar veritablement el Senyor. En el silenci, li va obrir el cor; en el dolor, li va mostrar el penediment pels seus pecats; amb el seu plor, va fer una crida a la bondat divina per a rebre el perdó. Per a ella no hi haurà cap judici sinó el que ve de Déu, i aquest és el judici de la misericòrdia. El protagonista d’aquest encontre és certament l’amor, la misericòrdia que va més enllà de la justícia.

Simó, el cap de casa, el fariseu, contràriament, no aconsegueix trobar el camí de l’amor. Tot està calculat, tot està pensat… Ell roman immòbil al llindar de la formalitat. És una cosa lletja l’amor formal, no s’entén. No és capaç de fer el pas endavant per anar a trobar Jesús que li porta la salvació. Simó es va limitar a convidar Jesús a menjar, però no el va acollir veritablement. En els seus pensaments invoca només la justícia i obrant així s’equivoca. El seu judici sobre la dona l’allunya de la veritat i no li permet ni tan sols comprendre qui és el seu hoste. Es va aturar a la superfície —en la formalitat—, no va ser capaç de mirar el cor. Davant la paràbola de Jesús i la pregunta sobre quin dels servidors havia estimat més, el fariseu va respondre correctament: «Suposo que aquell a qui ha perdonat el deute més gran.» I Jesús no deixa de fer-li notar: «Has respost correctament» (Lc 7,43). Només quan el judici de Simó es dirigeix a l’amor l’encerta.

La crida de Jesús ens impulsa a cadascun de nosaltres a no aturar-nos mai a la superfície de les coses, sobretot quan som davant d’una persona. Som cridats a mirar més enllà, a centrar-nos en el cor per veure de quanta generositat és capaç cadascú. Ningú no pot ser exclòs de la misericòrdia de Déu. Tots coneixeu el camí per accedir-hi i l’Església és la casa que acull a tots i no rebutja ningú. Les seves portes resten obertes de bat a bat, perquè els qui són tocats per la gràcia puguin trobar la certesa del perdó. Com més gran és el pecat, més gran ha de ser l’amor que l’Església expressa envers els qui es converteixen. Amb quant d’amor ens mira Jesús! Amb quant d’amor guareix el nostre cor pecador! Mai no s’espanta dels nostres pecats. Pensem en el fill pròdig que, quan va decidir tornar al pare, tenia la intenció de fer-li un discurs, però el pare no el va deixar parlar, el va abraçar (cf. Lc 15,17-24). Així és Jesús amb nosaltres. «Pare, tinc molts pecats…» «Però ell estarà content si tu hi vas: t’abraçarà amb molt d’amor! No tinguis por.»

Estimats germans i germanes, he pensat sovint de quina manera l’Església pot fer més evident la seva missió de ser testimoni de la misericòrdia. És un camí que s’inicia amb una conversió espiritual, i hem de recórrer aquest camí. Per això he decidit convocar un Jubileu extraordinari que tingui en el centre la misericòrdia de Déu. Serà un Any sant de la misericòrdia. Ho volem viure a la llum de la Paraula del Senyor: «Sigueu misericordiosos com el Pare» (cf. Lc 6,36). Això especialment per als confessors: molta misericòrdia!

Aquest Any sant s’iniciarà amb la propera solemnitat de la Immaculada Concepció i es clourà el 20 de novembre de 2016, diumenge de nostre Senyor Jesucrist Rei de tot el Món i rostre viu de la misericòrdia del Pare. Encomano l’organització d’aquest Jubileu al Consell pontifici per a la promoció de la nova evangelització, perquè pugui animar com una nova etapa del camí de l’Església en la seva missió de portar a cada persona l’Evangeli de la misericòrdia.

Estic convençut que tota l’Església, que té una gran necessitat de rebre misericòrdia, perquè som pecadors, podrà trobar en aquest Jubileu l’alegria de redescobrir i fer fecunda la misericòrdia de Déu, amb la qual tots estem cridats a donar consol a cada home i a cada dona del nostre temps. No oblidem que Déu ho perdona tot, i Déu perdona sempre. No ens cansem de demanar perdó. Encomanem des d’ara aquest Any a la Mare de la Misericòrdia, perquè dirigeixi la seva mirada sobre nosaltres i vetlli sobre el nostre camí: el nostre camí penitencial, el nostre camí amb el cor obert, durant un any, per a rebre la indulgència de Déu, per a rebre la misericòrdia de Déu.

[:es]

logo-pdf

Descargar archivo

escutpapa1

También este año, en vísperas del cuarto domingo de Cuaresma, nos hemos reunido para celebrar la liturgia penitencial. Estamos unidos a muchos cristianos que hoy, en todas las partes del mundo, han acogido la invitación de vivir este momento como signo de la bondad del Señor. El sacramento de la Reconciliación, en efecto, nos permite acercarnos con confianza al Padre para tener la certeza de su perdón. Él es verdaderamente «rico en misericordia» y la extiende en abundancia sobre quienes recurren a Él con corazón sincero.

Estar aquí para experimentar su amor, en cualquier caso, es ante todo fruto de su gracia. Como nos ha recordado el apóstol Pablo, Dios nunca deja de mostrar la riqueza de su misericordia a lo largo de los siglos. La transformación del corazón que nos lleva a confesar nuestros pecados es «don de Dios». Nosotros solos no podemos. Poder confesar nuestros pecados es un don de Dios, es un regalo, es «obra suya» (cf. Ef 2, 8-10). Ser tocados con ternura por su mano y plasmados por su gracia nos permite, por lo tanto, acercarnos al sacerdote sin temor por nuestras culpas, pero con la certeza de ser acogidos por él en nombre de Dios y comprendidos a pesar de nuestras miserias; e incluso sin tener un abogado defensor: tenemos sólo uno, que dio su vida por nuestros pecados. Es Él quien, con el Padre, nos defiende siempre. Al salir del confesionario, percibiremos su fuerza que nos vuelve a dar la vida y restituye el entusiasmo de la fe. Después de la confesión renacemos.

El Evangelio que hemos escuchado (cf. Lc 7, 36-50) nos abre un camino de esperanza y de consuelo. Es bueno percibir sobre nosotros la mirada compasiva de Jesús, así como la percibió la mujer pecadora en la casa del fariseo. En este pasaje vuelven con insistencia dos palabras: amor y juicio.

Está el amor de la mujer pecadora que se humilla ante el Señor; pero antes aún está el amor misericordioso de Jesús por ella, que la impulsa a acercarse. Su llanto de arrepentimiento y de alegría lava los pies del Maestro, y sus cabellos los secan con gratitud; los besos son expresión de su afecto puro; y el ungüento perfumado que derrama abundantemente atestigua lo valioso que es Él ante sus ojos. Cada gesto de esta mujer habla de amor y expresa su deseo de tener una certeza indestructible en su vida: la de haber sido perdonada. ¡Esta es una certeza hermosísima! Y Jesús le da esta certeza: acogiéndola le demuestra el amor de Dios por ella, precisamente por ella, una pecadora pública. El amor y el perdón son simultáneos: Dios le perdona mucho, le perdona todo, porque «ha amado mucho» (Lc 7, 47); y ella adora a Jesús porque percibe que en Él hay misericordia y no condena. Siente que Jesús la comprende con amor, a ella, que es una pecadora. Gracias a Jesús, Dios carga sobre sí sus muchos pecados, ya no los recuerda (cf.Is 43, 25). Porque también esto es verdad: cuando Dios perdona, olvida. ¡Es grande el perdón de Dios! Para ella ahora comienza un nuevo período; renace en el amor a una vida nueva.

Esta mujer encontró verdaderamente al Señor. En el silencio, le abrió su corazón; en el dolor, le mostró el arrepentimiento por sus pecados; con su llanto, hizo un llamamiento a la bondad divina para recibir el perdón. Para ella no habrá ningún juicio si no el que viene de Dios, y este es el juicio de la misericordia. El protagonista de este encuentro es ciertamente el amor, la misericordia que va más allá de la justicia.

Simón, el dueño de casa, el fariseo, al contrario, no logra encontrar el camino del amor. Todo está calculado, todo pensado… Él permanece inmóvil en el umbral de la formalidad. Es algo feo el amor formal, no se entiende. No es capaz de dar el paso sucesivo para ir al encuentro de Jesús que le trae la salvación. Simón se limitó a invitar a Jesús a comer, pero no lo acogió verdaderamente. En sus pensamientos invoca sólo la justicia y obrando así se equivoca. Su juicio acerca de la mujer lo aleja de la verdad y no le permite ni siquiera comprender quién es su huésped. Se detuvo en la superficie —en la formalidad—, no fue capaz de mirar al corazón. Ante la parábola de Jesús y la pregunta sobre cuál de los servidores había amado más, el fariseo respondió correctamente: «Supongo que aquel a quien le perdonó más». Y Jesús no deja de hacerle notar: «Has juzgado rectamente» (Lc 7, 43). Sólo cuando el juicio de Simón se dirige al amor, entonces él está en lo correcto.

La llamada de Jesús nos impulsa a cada uno de nosotros a no detenerse jamás en la superficie de las cosas, sobre todo cuando estamos ante una persona. Estamos llamados a mirar más allá, a centrarnos en el corazón para ver de cuánta generosidad es capaz cada uno. Nadie puede ser excluido de la misericordia de Dios. Todos conocen el camino para acceder a ella y la Iglesia es la casa que acoge a todos y no rechaza a nadie. Sus puertas permanecen abiertas de par en par, para que quienes son tocados por la gracia puedan encontrar la certeza del perdón. Cuanto más grande es el pecado, mayor debe ser el amor que la Iglesia expresa hacia quienes se convierten. ¡Con cuánto amor nos mira Jesús! ¡Con cuánto amor cura nuestro corazón pecador! Jamás se asusta de nuestros pecados. Pensemos en el hijo pródigo que, cuando decidió volver al padre, pensaba hacerle un discurso, pero el padre no lo dejó hablar, lo abrazó (cf. Lc 15, 17-24). Así es Jesús con nosotros. «Padre, tengo muchos pecados…». —«Pero Él estará contento si tú vas: ¡te abrazará con mucho amor! No tengas miedo».

Queridos hermanos y hermanas, he pensado con frecuencia de qué forma la Iglesia puede hacer más evidente su misión de ser testigo de la misericordia. Es un camino que inicia con una conversión espiritual; y tenemos que recorrer este camino. Por eso he decidido convocar un Jubileo extraordinario que tenga en el centro la misericordia de Dios. Será un Año santo de la misericordia. Lo queremos vivir a la luz de la Palabra del Señor: «Sed misericordiosos como el Padre» (cf. Lc 6, 36). Esto especialmente para los confesores: ¡mucha misericordia!

Este Año santo iniciará con la próxima solemnidad de la Inmaculada Concepción y se concluirá el 20 de noviembre de 2016, domingo de Nuestro Señor Jesucristo Rey del universo y rostro vivo de la misericordia del Padre. Encomiendo la organización de este Jubileo al Consejo pontificio para la promoción de la nueva evangelización, para que pueda animarlo como una nueva etapa del camino de la Iglesia en su misión de llevar a cada persona el Evangelio de la misericordia.

Estoy convencido de que toda la Iglesia, que tiene una gran necesidad de recibir misericordia, porque somos pecadores, podrá encontrar en este Jubileo la alegría para redescubrir y hacer fecunda la misericordia de Dios, con la cual todos estamos llamados a dar consuelo a cada hombre y a cada mujer de nuestro tiempo. No olvidemos que Dios perdona todo, y Dios perdona siempre. No nos cansemos de pedir perdón. Encomendemos desde ahora este Año a la Madre de la misericordia, para que dirija su mirada sobre nosotros y vele sobre nuestro camino: nuestro camino penitencial, nuestro camino con el corazón abierto, durante un año, para recibir la indulgencia de Dios, para recibir la misericordia de Dios.

[:]

Aquesta entrada ha esta publicada en Missatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.